Državno prvenstvo u F3K kategoriji

  • Posted on: 12 September 2022
  • By: Nikola Stojkovic
Drzavno prvenstvo F3K AK cuprija

Pored vremenske prognoze koja je ukazivala na lose vremenske uslove, uspeli smo da odrzimo prvo drzavno prvenstvo i open prvenstvo u kategoriji F3K.

Ovim putem bih se zahvalio svim ucesnicima na odzivu jer smo time napravili korak koji nije bio lak i na kojem se dugo radilo. Bravo za sve!
Takodje bih se zahvalio i ekipi iz Hrvatske koja je prevalila ne tako mali put do Cuprije, kako bi nas podrzali u ovom poduhvatu! Dosta nam znaci njihova podrska.

Takmicenje se sastojalo od 8 turnusa/taskova:

Task D - nalaze da se zadata vremena navrše/ispune.. tek kada se vreme ispuni, prelazi se na naredno vreme koje je + 15 sekundi u odnosu na navrseno.
Task H - najbolja 4 vremena u bilo kom redosledu (1, 2, 3 i 4 min), samo birate i pravite taktiku
Task K - model se baca ukupno 5 puta. Vremena koja treba da budu priblizna su 1, 1:30, 2, 2:30, 3min. Vremena ne treba da se navrše/ispune, vec da budu sto pribliznija tim vremenima.
Task C - 3 bacanja i svi piloti koji lete taj task bacaju u isto vreme model (semafor signalizira prozor od 3 sekune za izbacaj). Tada su meraci vremena van box-a i u boxu su samo piloti. Znaci tri puta se baca model, u isto vreme (u tih 3 sekunde). Zato se task zove All up!
Task A - zadnji let se racuna. Radno vreme je 7min, u tih 7min samo zadnji let se racuna i on bi trebalo da se izleti na nacin da bude sto priblizniji ili 5min. Uvprevodu imamo 2min da opipavamo teren i da se zajebavamo. Beskonacno puta moze da se zabaci model. Ali samo zadnji let se racuna.
Task G - radno vreme 10min, 5 lansiranja po 2min let.
Task B - radno vreme taska 7min, zadnja dva leta se racunaju i treba da se nagura vreme sto blize 3min.
Task F - radno vreme 10min, maksimalno 6 puta moze da se lansira model i 3 najduza leta se racunaju. 3min je max vreme leta.

Lista taskova po FAI-u: https://www.fai.org/sites/default/files/documents/sc4_vol_f3_soaring_19.pdf

Uspeli smo da uradimo 7 rundi, obzirom da nas je oko 15:30 prekinuo pljusak na nekih 45min.

Open prvenstvo prva tri mesta:

Arijan Hucaljuk
Nikola Stojkovic
Marko Damjanovic

Drzavno prvenstvo prva tri mesta:

Nikola Stojkovic
Milos Bajic
Zoran Savic

Ekipno (aeroklubovi) prva tri mesta:

AK Ćuprija
AK Trstenik
AK Sombor

Detaljni rezultati se nalaze u prilogu.