F3A, BASIC takmičenje Slovenija

  • Posted on: 11 June 2013
  • By: Nikola Stojkovic
f3a takmicenje Slovenija

U nedelju 9.6.2013. ekipa RC avio modelara iz aerokluba "Wing"  po prvi put je nastupila na F3A takmičenju van granica Srbije u sledećem sastavu: Veljko Stojanović, Mile Radosavljević i Nikola Stojković.

Uprkos turbulentnom vremenu koje nikako da se stabilizuje i jako malo vezbanja, odlučili smo da se upustimo u našu prvu F3A utakmicu.

Već u petak rano smo krenuli put Austrije u obilazak prodavnica, der-schweighofer i DMT, kako bismo tek predveče stigli u Sloveniju tačnije mesto po nazivu Novo Mesto i smestili se 20-ak kilometara od aerodroma na planini u vikendici Igora koji je jedan od glavnih organizatora takimičenja. Takmičenje je organizovao AK Novo Mesto.

U subotu pre podne je odrađen prvi trening sa po tri leta kako bi se privikli na novi aerodrom i panoramu oko njega. Letelo se u dve kategorije, FAI F3A P-13 program i smisljeni Basic program. Oba programa su se izvodila u tri turnusa i sabirala su se dva bolja turnusa i tako činila konačnu ocenu.

Nakon treninga uputili smo se ka Celju, tj. Velenju kako bismo podržali naše drugare Filipa i Pakija u trci RC čamaca na vodi u kategorijama od 3,5cc i 15cc. S obzirom da sam prvi put prisustvovao trci čamaca, moram priznati da sam bio fasciniran. Trka u kvalifikacijama traje 20 minuta i sve se jako brzo odvija, kocentracija ne sme da popusti ni na momenat jer može doći do katastrofalne greške koja može da košta jako dobrog plasmana. Prava umetnost je držati čamac u krivinama jako blizu bova, to nam je Filip i pokazao na delu, a nije ni čudo kada je svetski broj 1.
Sve pohvale za Pakija i Filipa i samo neka nastave u takvom ritmu još dugi niz godina.

Takmičenju su prisustvovali i piloti iz Hrvatske tako da je to bilo pravo međunarodno takmičenje. Sa letenjem se počelo oko 10h i pravili su se turnusi sve do 15h kada smo imali i finalne rezultate. Nažalost niko iz naše ekipe se nije domogao pehara, ali ono što znam jeste da smo bili vrlo blizu toga i da ćemo nekom narednom prilikom sigurno doneti jedan.
Sve pohvale za Hrvatske i Slovenačke pilote jer su pokazali zavidno znanje u letenju. Bilo je uživanje gledati.

Rezultati takmičenja:

F3A P-13
1. Alan Goljevšček
2. Robert Logar
3. Timotej Mencin
4. Nikola Stojković

Basic
1. Klemen Hvala
2. Nik Oblak
3. Andrej Mlakar
7. Veljko Stojanović

Više fotografija ovde i na e-modelar.net