Multicopter mania

  • Posted on: 30 June 2011
  • By: Nikola Stojkovic

Gledajući u nazad dve-tri godine, kod mnogih RC pilota javila se želja za snimanjem iz avio-modela, kao i letenja u vidu FPV-a ( first person view ) ili ti letenja iz prvog lica. Pored raznih isprobanih modela aviona, helikoptera i sl. platformi, jedna se posebno izdvojila i relativno nedavno postala toalni hit u RC svetu, a tako i kod nas. Reč je o Multi-copteru, koja mahom podseća na svemirsku letelicu.

Multi-rotor helikopteri se sastoje od kontrolne table/kontrolera za stabilnost, speed controler-a, motora, žiroskopa i baterija. Postoje razne izvedbe/konfiguracije ove platforme od tri-, quad-, hexa- do octo-coptera. Razlika je u broju krakova/motora koji pokreću letelicu, a razlika je u stabilnosti i teretu koji mogu da ponesu. Što više krakova bolja je stabilnost i veća nosivost.

Pionir ovih platformi na našim prostorima je Dragan Trifunović koji je spojio lepo i korisno, s obzirom da se bavi fotografijom. Mnogi video snimci s njegove letelice su već uveliko napravile konkurenciju komercijalnim dvomotornim mlaznim helikopterima koji su svojevremeno iznajmljivani za potreba snimanja iz vazduha. Za više informacija posetite forum i sajt helivideo.rs
Samo jedan od primera su sledeća dva video snimka. Uživajte.